Gezonder eten en meer bewegen, zo kom je in beweging

Dingen als: voor de laatste keer patat eten, vanavond nog los gaan met drie zakken chips of een hele pot nutella leeg eten zodat ik zó misselijk ben dat ik vanaf morgen goed kan beginnen. Het klinkt zo leuk om voor de laatste keer te ‘zondigen’, helaas is het in de praktijk nooit ‘de laatste keer’. Er zijn altijd redenen om niét te beginnen met lijnen, of met sporten of gezond leven. Kerst, oud en nieuw, verjaardagen, trouwerijen, vakanties, pasen, sinterklaas, het hele jaar door zijn er redenen om het afvallen voor je uit te schuiven. Kortom, je schuift het voor je uit en er komt nooit ‘het juiste moment’. Stop daar toch eens mee!

Tip: bekijk deze Koolhydraatarme diner recepten.

Een maaltijdbox kan helpen
Veel mensen vinden het moeilijk om elke avond weer een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Een maaltijdbox kan uitkomst bieden. Je ontvangt iedere week een box met verse producten en bijbehorende recepten om zelf binnen 30 minuten een gezonde avondmaaltijd klaar te maken. Gemakkelijk voor iedereen. Is dit wat voor mij? Bekijk dan de belangrijkste voordelen en nadelen op Maaltijdbox.net.

Hoe kun je zorgen dat je nu wél begint – en volhoudt?

Maak het jezelf niet te moeilijk. Het hoeft niet helemaal perfect te gaan, je hoeft niet en iedere dag te sporten en altijd taart afslaan en altijd perfect te eten zodat je precies genoeg van alles binnen krijgt. Het zou wel mooi zijn, maar het hoeft niet. Je zou bijvoorbeeld met jezelf kunnen overleggen dat je 1 dag in de week een ‘smokkel-dag’ hebt, op die dag ben je aardiger voor jezelf en mag je 1 eetmoment eten wat je wilt, of het nou een stuk taart is of 6 beschuiten met nutella of een zak chips, op dat moment ben jij de baas. Op zo’n manier heb je een moment om naar uit te kijken. Als je door de weeks heel erg zin hebt in een koek en je bedenkt dat als je nu doorzet en er niet aan toe geeft en hem zaterdag kunt nemen dat je dan én heel sterk bent geweest en dus weer een stap dichter bij je doel bent, en dat je alsnog je lekkere koek hebt gehad. Als 1 zondig moment per week te weinig voor je is, zou je ook kunnen beginnen met 1 zondig moment per dag. Als je basis goed is, je 5 eetmomenten gezond en volwaardig eet, dan is het zesde eetmoment jouw feestje. Het beste plan je je zondig-moment binnen je macronutriënten in zodat je toch aan je doelen blijft werken en niet in deze valkuilen stapt.

Leg jezelf geen regels op die je niet kunt volhouden

Als je vindt dat je iedere dag moet sporten maar nu al weet dat je het niet volhoudt omdat je a) niet iedere dag tijd hebt, b) niet iedere dag zin hebt c) sporten gewoon stom vindt, d) een combinatie van het voornoemde, leg jezelf dan ook niet op om iedere dag te gaan. Neem de tussenweg en sport bijvoorbeeld om de dag. Natuurlijk is het belangrijk om te sporten, en iemand met een beetje ruggengraat kan zichzelf er echt wel 3-4x per week toe zetten om te gaan, kwestie van doen, maar ga jezelf niet dwingen om iedere dag aan de gewichten te hangen, of in de hagel te gaan hardlopen als dat erin resulteert dat je helemaal afhaakt. Zorg dat je 3-4 (vaste) dagen per week sport, op die manier heb je de overige dagen dat je gewoon op de bank kunt hangen mocht je dat willen. Zie ook deze tips van Sochicken voor meer info en inspiratie.

Wees niet te lief voor jezelf
Maar wees ook niet zo streng dat je voor je eigen regels wegloopt! Waar moet in naar streven? Streef naar een leefstijl die goed bij je past en die je kunt volhouden. Houd je 3x per week sporten wel vol maar haak je helemaal af als je 4x per week moet – prima ga voor 3x. Lust je geen andijvie – dwing jezelf dan niet om het te eten, er zijn genoeg andere groentes. Zorg dat je dingen doet die je kunt volhouden. En het allerbelangrijkste: Begin nu. Niet morgen maar nú. De eerstvolgende maaltijd kun je al veranderen in een bord vol gezondheid. Blijf niet uitstellen maar ga vol goede moed op je doel af.