Alle soorten pasta op een rijtje

soorten pasta

Pasta, we kennen het allemaal wel en de meeste van ons zijn er gek op. Pasta is er in behoorlijk wat verschillende soorten en allemaal hebben ze net even wat andere eigenschappen. Om je een beetje op weg te helpen, vertellen we je hieronder even kort wat over iedere soort.

Waar wordt pasta van gemaakt

Voordat we je gaan vertellen welke soorten pasta er allemaal zijn, vertellen we je eerst hoe pasta wordt gemaakt. Dat is eigenlijk heel simpel, pasta is namelijk een deegproduct. De meest bekende soort pasta is gemaakt van water en bloem van harde tarwe. Dit is de pasta die je ook in de winkel tegenkomt, omdat deze makkelijk te bewaren is. 

De andere versie wordt ook wel verse pasta genoemd. Deze wordt van bloem van zachte tarwe, water en eieren gemaakt en wordt dan ook wel eierpasta genoemd. Deze pasta is vaak wat voller en zachter van smaak en restaurants zoals Feel Good Kitchen maken dan ook meestal gebruik van deze pastasoort. 

Bovenstaande pastasoorten kunnen ook met volkorenmeel gemaakt worden. De pasta krijgt dan een iets stevigere structuur en wordt wat donkerder van kleur. Volkorenpasta is, logischerwijs, wat gezonder dan gewone pasta. Sommige mensen zijn er echter geen fan van, aangezien de structuur van de pasta dus aanzienlijk veranderd. 

Een lijstje met pastasoorten

Benieuwd naar alle soorten pasta? Hieronder hebben we ze eventjes voor je uitgeschreven. 

Conchiglie

Deze pastasoort wordt ook wel ‘schelpjes’ genoemd, omdat de pasta er wat betreft vorm erg uitziet als een schelpje. Het is een kleine, holle pasta.

Fusilli

Deze pastasoort lijkt een beetje op de welbekende wokkelchipjes. Het is namelijk een korte, spiraalvormige pasta. De pasta is heerlijk in gerechten met een saus, aangezien de saus goed in de wokkels blijft hangen.

Macaroni

Wie is er niet opgegroeid met deze pasta? Macaroni is een ronde, holle pasta. Wij kennen de pasta meestal als kleine, maanvormige cilinders, maar macaroni kan ook uit lange slierten bestaan.

Penne

In theorie lijkt penne een beetje op macaroni, het is namelijk ook een holle, cilinder vormige pasta. Deze pasta is echter een stuk groter, waardoor de holle binnenkant ook groter is. De uiteinden van deze pasta zijn schuin afgesneden en de penne is aan de buitenkant vaak geribbeld. 

Rigatoni

Als we het dan toch over gelijkenissen hebben: rigatoni lijkt enorm op penne. Ook deze pasta heeft de vorm van een buisje. Het enige verschil tussen rigatoni en pennis is dat rigatoni recht is afgesneden aan de uiteinden.

Orecchiette

Dit is een kleine pasta, ongeveer ter grootte van de voor ons bekende macaroni. De pasta heeft de vorm van een klein kommetje. 

Casarecce

Deze pasta heeft de vorm van lange slierten, De slierten zijn echter in de breedte uitgerold en vervolgens aan het uiteinde opgekruld. Dit zorgt ervoor dat de pasta perfect is in sausgerechten, omdat de saus er enorm goed in blijft hangen.

Linguine

Linguine is een lange platte pasta. Eigenlijk is het gewoon macaroni die is platgedrukt. Afhankelijk van de breedte van de pasta wordt de pasta ook wel bavette of trenette genoemd.

Spaghetti

Spaghetti is misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Het is een lange, dunne, ronde pasta die niet hol is van binnen. Spaghetti bestaat uit lange, soepele slierten.

Tagliatelle

Ook tagliatelle is een populaire en veelgebruikte pastasoort. Het is een lintvormige pasta die, ook weer, afhankelijk van de breedte. Zo worden smalle lintvormige repen tagliatelline, tagliatelle of fettuccine genoemd. De brede repen heten fettuce.

Parpadelle

We zijn er nog niet. Eigenlijk is parpadelle gewoon nog een brede variant an tagliatelle, het is echt een hele brede pastasoort, die bijna iets weg heeft van pastabladeren.

Trofie

Trofie wordt gemaakt van griesmeel en is met de hand gedraaid. Het vormt hierdoor een soort worstvormige slierten.

Cannelloni

Deze pasta doet denken aan zijn zoete neefje, de cannoli. Cannoli is een deegkoekje gevuld met room. Cannelloni is, vanzelfsprekend, een pastasoort die je kunt vullen. Vertaalt vanuit het Italiaans betekent het woord canne, riet. Riet is hol van binnen en daar danken cannoli en cannelloni dus hun naam aan.

Lasagne

Tja, wie is er niet gek op. Iedereen weet eigenlijk wel hoe lasagne eruit ziet. Grote vlakke bladeren pastadeeg. Soms vierkant, soms rechthoekig, altijd op elkaar gestapeld en met een heerlijke vulling.

Ravioli en tortellini

Ravioli en tortellini zijn eigenlijk echt twee verschillende pastasoorten. Ze lijken echter enorm veel op elkaar en daarom hebben we ze bij elkaar gezet. Ravioli is gevuld cirkeltje van pastadeeg. Tortellini is dat in feite ook, maar is ietsje kleiner en heeft meer een kuipvorm, in plaats van een cirkelvorm.